utorak, 28. kolovoza 2007.

Stepenasta dijeta

Stepenasta dijeta
U svetu, ova dijeta nosi naziv "trend-kost" ili odvojena
ishrana. Tvorac je dr Hauard Hej, americki lekar, koji je
ovu dijetu sacinio jos dvadesetih godina proslog veka
Sve namirnice su podeljene u tri grupe: 2. DAN - Pet puta dnevno salata,
odnosno presno povrce Hi pet puta
A - Ugljeni hidrati - testo, pirinac, dnevno obareno povrce. Izbegavajte ulje i
zitarice, krompir, hleb, suvo voce, banane, so, zacinite salatu mirodijom, persunom ili
sveze smokve i urme, svi zasladivaci... drugim zacinima.

B - Belancevine - meso, zivina, riba, jaja, mleko, sirevi, voce, tofu-sir, preradevine od mesa...
C - Neutralne namirnice - povrce, zelena salata, beli sir, ali s malim stepenom masnoce, dimljena riba...
Namirnice iz grupe A nikad se ne mesaju sa namirnicama iz grupe B, a i jedna i druga grupa se mesaju sa namirnicama grupe C!
Prvi stepen
Dvodnevno prociscavanje organizma, unosenje dovoljno vitamina, minerala i enzima. Rezultat je jedan kilogram manje!
1. DAN - Pet puta dnevno voce ili sveze napravljen vocni sok. Idealno voce: jabuke, kruske, ananas, kivi, dinja. Banana je zabranjena.

Niko nije bezgreSan
Ako ste dostigli zeljenu kilazu drzite se pravila za trend-kost, odnosno ne mesajte belancevine i ugljene hidrate. Niko nije bezgresan, pa kad pojedete tortu nakon rucka, sledeca dva dana drzite prvi stepen ove dijete.
Svakoga dana se naizmenicno menja jedan obrok ugljenih hidrata i jedan obrok belancevina. Beli sir uvek umutite sa malo kisele vode!
Drugi stepen
U ovoj fazi koja traje pet dana izgubicete tri kilograma. Dnevno se unosi u organizam 650 kalorija.
1. DAN - Za dorucak surutka sa jednom vockom, za uzinu 75 g posnog sira sa kasicicom persuna. Za rucak pojedite ribu sa sargarepom i limunovim sokom, a za popodnevnu uzinu dve sveze paprike. Uvece pojedite salatu od svezeg krastavca sa komadom obarene pastrmke.


2. dan - Ujutru pojedite komad prepecnog hleba sa nemasnim belim sirom i rotkvicama. Uzina je 100 grama dinje, a rucak mesano, dinstano povrce sa obarenim pirincem. Popodne jedan kivi, a uvece mesana salata sa dva reznja dimljene ribe.
3. DAN - Salata od dinje i ananasa
sa malo posnog jogurta i dve kasicice
soka od pomorandze. Uzina je komad
crnog hleba sa dva paradajza, a rucak
pilece grudi (belo meso) sa dinstanim
paradajzom i prazilukom. Popodne - jedna
sargarepa i 50 g posnog jogurta. Vecera
- krompir salata sa zelenom salatom.
4. DAN - Ujutru surutka sa ispasiranim
komadom dinje (125 g), a za uzinu
komad prepecenog hleba sa posnim
sirom i 50 g svezeg krastavca. Za rucak
skuvajte kromir, pojedite ga sa belim
sirom i rukola salatom.
Popodnevna uzina - 100 g dinje. Vecera je salata od mladog luka i sveze paprike, uz to komad kamember sira ili nekog drugog zutog sira, do 30 odsto masnoce.
5. DAN - Pomesati sir sa dve kasicice
soka od pomorandze i malo dzema od
jagoda - to je dorucak.
Uzina je jedna presna keleraba, a rucak 100 g sinjskog filea sa nekoliko spargli i

jednim paradajzom. Popodne - jedan kivi, uvece tost sa sunkom, ne zaboravite da otklonite masni deo! Uz to 150 g dinje.
:!' Izbegavajte so
Ako jedete slano, slabije topite masnocu i izbacujete manje vode. U prodaji postoje

Nema komentara: