utorak, 28. kolovoza 2007.

Hepatoprotektivna dijeta

Hepat
Ova dijeta stiti vasu jetru, oprotek
te se preporucuje svima koji imaju
problema s jetrom (ciroza, hronicni hepatitis, i druge boiesti)
Hepatoprotektivna dijeta podrazumeva (nemojte koristiti gaziranu mineralnu
ishranu bogatu: vodu), lagane biljne cajeve, sveze
pripremljene sokove od voca i povrca.
• belancevinama (1 g / kg telesne tezine Strogo je zabranjena konzumacija bilo
ili oko 75 do 100 g dnevno), kakvih alkoholnih pica.
• kalorijama (2000 do 2500 kcal na dan),
• ugljenim hidratima (300 do 400 na
dan), i Dozvoljcna hrana
• vitaminima A (ne u obliku karotena), B-
grupe, C, D i K. Hleb i zamene
• cele zitarice (riza, psenica, raz, zob,
Hranu je potrebno rasporediti na veci broj jecam, proso, heljda) i njihovi proizvodi
malih obroka. (zobene i druge pahuljice, brasna od
Termicki obradena hrana moze biti celog zrna, testenina, hleb),
kuvana, pecena u malo biljne masnoce, • mahunarke (soja, slanutak, socivo,
ili pirjana na laganoj vatri u malo ulja ili grasak, pasulj),
vode. • klice psenice (sirove, przene, sveze),
Izbegavajte pecenje u mnogo masnoce, il • namirnice rasporedite u vise obroka
prienje u dubokom ulju. dnevno,
Izbegavajte industrljske i gazirane • izbegavajte oljustene zitarice i njihove
napitke, cak i guste sokove. Pijte vodu proizvode.
Mleko i zamene
• preporucuju se: neobrano mleko, mlecni proizvodi (acidofil, kefir, kiselo
i
mleko, jogurt, mladi sir, mocarela)
izbegavajte masne i tvrde sireve te
masne pavlake,
• uzimajte najmanje 3 do 4 del mleka
dnevno rasporedeno u barem dva obroka.
tivna dijeta

• Meso i zamene
• jedite nemasno meso, najbolje zivinsko i ribu
• jaja (posebno zumance) nemojte jesti vise od 3-4 komada nedeljno
• redovno jedite ribu i plodove mora, plavu ribu,
• izbegavajte konzervisane, dimljene i suve mesne preradevine, kao i riblje preradevine,
• meso pripremajte kuvano, peceno ili pirjano na laganoj vatri, a ribu kuvanu ili pecenu.
Povrce
Jedite sve vrste, rasporedeno u vise obroka.
• Sledece vrste povrca su posebno korisne: salate i slicno povrce (cikorija, matovilac), karfiol, kelj, kupus, articoka, grasak, pasulj, beli luk, praziluk, crni luk, keleraba, sargarepa, rotkvice, krompir, paprika, krastavac, patlidzan, paradajz, tikva, blitva, spanac,
• zacini: bosiljak, anis, kurkuma, lovor (za kuvanje mahunarki), majcina dusica, origano, lisce persuna i celera,
• ostalo: gljive
Povrce jedite sirovo, kuvano, pirjano ili lagano ukiseljeno. Izbegavajte industrijski konzervisano povrce.


Voce
Jedite najmanje dva komada voca na dan, ili 2 porcije (kafene soljice), • Sledece vrste voca su posebno korisne: ananas, banana, limun, narandza, mandarina, grejpfrut, sljive, breskve, kajsije, tresnje, jabuke, dunje, kruske, jagode, lesnici, bademi, borovnica, kesten, maslina, sipak, dinja.
Masti
Hladno presovana ulja (maslinovo, suncokretovo, kukuruznih klica, tamno susamovo).

Nema komentara: