utorak, 28. kolovoza 2007.

KAKO DA OSTANETE VITKI?

Kako da ostanete vitki
Jedite da biste ziveli, ne zivite da biste jeli! "L&Z" iznosi
medicinske osnove pravilne ishrane koja ce vam pomoci da
sacuvate figuru koju ste stekli napornim dijetama ili vam je od
boga data

I
Dnevni bioritam ljudskog organizma obuhvata tri faze: od podneva do 2 sata idealno je vreme za jelo, od 20 casova do ranog jutra traje proces apsorpcije hranljivih materija, a od 4 ujutru do podneva eliminacija stetnih materija iz organizma. Ako nasu ishranu prilagodimo ovom prirodnom ritmu, svome telu cinimo veliku uslugu. I ) U periodu eliminacije dobro je jesti — voce jer je bogato vodom pa pomaze ciscenju organizma. Uz to, lako je varljivo pa nam ostavlja vise energije za jutarnje i dnevne aktivnosti, a crevne resice, neopterecene varenjem, upijaju sve vitamine i minerale iz voca. ■ ) Od voca do prvog konkretnog obroka * ) treba da prode od tridesetak (za laganije voce poput jabuka), do 45 minuta - za slade voce poput banana i krusaka. /. Za rucak i veceru mozemo da jedemo
L ono sto volimo - ali ne bi trebalo da kombinujemo ugljene hidrate i belancevine. Naime, za razgradnju belancevina u zelucu potrebna je kiselina, a za razgradnju ugljenih hidrata - baza. Ako ih jedemo istovremeno (npr. meso i krompir), trosimo vise energije na probavu koja tada traje i

do osam sati. Lose svarena hrana potom ulazi u creva, gde trune, zbog cega se stvara neprijatan zadah. (Stari Kinezi su, na primer, po mirisu daha proveravali da li je covek zdrav.)
— Dobro je rucak ili veceru poceti
- ) supom jer ona daje osecaj sitosti.
Ako je supa mesna ili riblja, trebalo bi je
jesti bez testenine.
Z' Uz meso (preporucljivi su perad i \J riba), ali i uz testeninu, pirinac i krompir - najbolje je jesti povrce, jer se pravilno kombinovana hrana u zelucu zadrzava do cetiri sata - upola krace nego nepravilna kombinacija. i—7 Hleb se jede sa malo maslaca . (najbolje biljnog - od susama, kikirikija, lesnika i si). Margarin, ranije smatran zdravom zamenom za maslac, odnedavno se nasao na crnoj listi nepozeljnih namimica.
8
Kombinacija dva razlicita ugljena hidrata, hleba i pekmeza ili hleba i meda, te graska i pirinca ili testenine i graska, dopustena je samo onima koji nemaju visak kilograma.
O
Vecera neka bude do 19 casova, jer tada pocinje proces apsorpcije koji ne valja ometati.



Zelite li tokom popodneva i veceri da pojedete voce, neka od obroka produ barem tri, a ako ste jeli meso, cetiri sata. Nakon nepravilne kombinacije treba da prode barem osam sati.
Napade gladi nakon 20 casova I resavajte pirincem skuvanim na vodi, kuvanim krompirom ili vocem. Izaberite!

Tokom obroka nije preporucljivo — piti vodu jer njome razredujemo zeludacne sokove, sto ometa proces varenja. Casu vode mozemo da popijemo nakon obroka.

Jednom nedeljno dobro je procistiti organizam hranom koja sadrzi visok procenat vode. S obzirom na to da sedamdeset posto tela cini voda, takva hrana je izuzetno korisna. Dakle, izaberemo jednu vrstu voca i jedemo ga koliko god zelimo! Mozemo da pijemo i sokove od te vrste voca, ali nezasladene.

Izbegavajte da postite pijuci T samo vodu jer ona ne sadrzi vitamine, kao sto je to slucaj sa vocnim sokovima. Uzimanjem preteranih kolicina vode telo gubi elektrolite, sto rezultira suvom kozom, umorom, padom energije, vrtoglavicama.
Niposto nemojte da mrsavite * ) uz pomoc diuretika ili laksativa. Sredstva za ubrzavanje metabolizma

remete srcani ritam, a sredstva protiv
gladi sadrze amfetamine, sto moze da vas
odvede u zavisnost i depresiju.

Seks vas moze osloboditi suvisnih kilograma i kalorija kao i svaka
druga fizicka aktivnost.

Morate da se bavite sportom: a . bitno je da vas to raduje. 1Q Ukoliko "zgresite", nema razloga O za ocaj - vec sutra cete jesti samo voce i povrce.

"i Ne opterecujte druge svojim ' stilom zivota. Ako vas ponude prsutom i sirom, nemojte svima objasnjavati zbog cega se to ne sme jesti sa hlebom. Cutite i jedite: vec sledeci dan bicete disciplinovani i ispravicete gresku.
S vremena na vreme se izmerite — \J kako biste kilograme ipak drzati pod kontrolom.

Nema komentara: